17 Mart 2009 Salı

Merhaba

Öncelikle bu ilk yazım vesilesiyle genel bir yazı yazmak istedim ve arşivime bakarken 2 yıldan biraz fazla zaman önce yazdığım basit bir yazıyı buldum. İlk yazı olarak onu sizlerle paylaşmak bir fikir vermek açsından uygun olur diye düşündüm. Tabi biraz da renk kattım .

Bildiğiniz üzere artık dünya gibi futbol da globalleşiyor ve endüstriyelleşiyor. Eskiden sadece bir takım ve seyirci sporu olan futbol, artık bir sanayi kolu. Futbolcular ağır sanayi işçisi, taraftarlar da müşteri.

Tüm dünya genelinde futbol her ne kadar istemesek de bu hali almışken, yani artık futbol sadece futbol değilken, sizin de düzene karşı gelemiyorsanız (ki bu mümkün de değil artık) düzene uymanız gerek. Yaşamak, hayatta kalabilmek için evrimleşmek gerek (yazar burada şu sıra gündemdeki evrim teorisi tartışmalarına göndermede bulunmuş).

Futbol da bu evrimini endüstriyelleşerek sürdürüyor. Bu evrimden haliyle kulüpler de payını alıyor. Her geçen gün kulüplerden istenenler artarken rekabet şartları ve aradaki uçurum da derinleşiyor. O kadar ki, futbolun oluş amaçlarından olan seyirciye bile endüstriyel futbolda artık gerek duyulmuyor, yeter ki sahip çıkanınız, paranız olsun (Ankaraspor ve İ.M.Gökçek hakkındaki sayıştay kararı vurgulanmış) .

Hal böyle iken, yani rakipleriniz endüstriyelleşirken, sizin de onlarla mücadele etmek için bu yarışa katılmanız gerekiyor. Endüstriyelleşmek artık kaçınılmaz, mutlak son. Parası olan, gücü olan emperyalist dünyada olduğu gibi endüstriyel futbol dünyasında da güçlü.

Durum bu. Dışarda kalamayacağınıza göre, ne kadar çabuk bu sisteme entegre oluruz bunu düşünmek gerek. Belki bu satırları okuyan arkadaşlar bana kızabilir ama olaya gerçekçi bakmak gerekirse vaziyet bu (romantik olmak artık para etmiyor be dostlar).

Artık futbolu uçsuz bucaksız bir pazar olarak düşünürsek, futbolun içinde olan her şeyi en etkin biçimde kullanmamız gerek. Bu saatten sonra kulübümüze nasıl daha fazla katkı sağlarız, rakiplerimizin nasıl bir adım önüne geçeriz, kulübümüze nasıl daha fazla kar sağlarız bunu düşünmek gerek.

1 yorum:

deepman dedi ki...

İlk yazın hayırlı olsun arkadaşım...