21 Haziran 2009 Pazar

Sir Abdullah Gegiç #1

Sir Abdullah Gegiç'in 1965-1966 sezonunda çalıştırdığı Partizan Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda çok başarılı maçlar çıkararak sırasıyla Nantes, Verder, Sparta Prag ve Manchester United takımlarını elemiş, finalde Real Madrid'e karşı son 15 dakikaya 1-0 önde girmesine rağmen maçı 2-1 kaybederek ikinci olmuştu. Bu maç Gegiç'in kariyerindeki en önemli maçlardan biridir. Maçın acısını yüreğinde her zaman yaşatmak için ilk çocuğuna maçın oynandığı "Brüksel" ismini vermiştir. Diğer iki oğlunun adı da "Anadol" ve "Kadir". Anadol, ismini hocanın Anadolu'da futbol ihtilalini Eskişehirspor ile gerçekleştirmesinden, "Kadir" ise bir Kadir gecesi doğmasından alıyor.

Gegiç Türkiye'ye geldiğinde istatistiklere göre o sezon Avrupa'da ikinci, dünyada üçüncü sıradadır. Türkiye'ye gelmesinde duygusal nedenler ağır basmış. Rahmetli babası Türkiye'yi çok seven ve Türkçe bilen biriymiş. Ailesi ile temasa geçtiğinde babası "Abdullah, beni baban olarak kabul ediyorsan hangi şartlar altında olursa olsun Türkiye'ye hizmet edeceksin...Bu benim sana son vasiyetimdir." deyince Fenerbahçe'nin teklifine hayır diyememiş. 1966-1967 sezonu bitiminde Fenerbahçe'yi şampiyon yapamadığı için Fenerbahçe'den ayrılarak Eskişehirspor'a altın çağını yaşatmaya gelmiştir.

Eskişehirspor serüvenini başka bir yazıda daha ayrıntılı olarak yazmayı uygun görüyorum. Bu vesile ile Sir Abdullah Gegiç'i ölümünün ilk yıldönümünde saygıyla anıyoruz.

Kaynak: Anadolu Yıldızı Eskişehirspor, Özgür Topyıldız

Hiç yorum yok: